E te iloa le talafaasolopito o le atinaʻeina o pamu vai? Ma e te iloa o pamu vai a le la ua avea ma faiga fou?

I tausaga talu ai nei, o pamu vai o le la ua faʻatuputeleina le lauiloa e avea o se vaifofo vai faʻalelei ma taugofie. Ae e te iloa le talaʻaga o pamu vai ma pe faʻafefea ona avea pamu vai o le la ma mea fou i le alamanuia?

 

O le talafaasolopito o pamu vai na amata mai i aso anamua, ina ua amata ona faaaoga e tagata le malosi o le vai mo faamoemoega eseese. O le pamu vai muamua ua ta'ua o le "sadoof" ma sa fa'aaogaina i Aikupito anamua pe a ma le 2000 TLM e asu mai ai vai mai le Vaitafe o le Naila mo le fa'asusuina. I le tele o seneturi, na fausia ai ituaiga eseese o pamu vai, e aofia ai pamu faʻafeiloaʻi, centrifugal, ma pamu faʻafefe, e taʻitasi ma lona lava mamanu ma galuega faʻapitoa.

 

Ae ui i lea, o le atinaʻeina o pamu vai o le la o se mea fou lea ua maua le malosi i nai tausaga ua tuanaʻi. A'o fa'atupula'ia a'afiaga o le si'osi'omaga o pamu suau'u masani, o lo'o fa'aauau pea ona fa'atupula'ia le mana'oga mo vaifofo gafataulimaina ma fa'afouina. O lenei mea ua mafua ai le faʻafouina ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o tekinolosi a le la, e aofia ai pamu vai o le la.

 

O pamu vai o le la e fa'aogaina ai le photovoltaic panels e fa'aliliu ai le susulu o le la i le eletise, ona fa'aola lea e pamu ma la'u mai vai mai vaieli, vaitafe po'o isi puna. O pamu nei e ofoina atu le tele o mea lelei nai lo pamu masani e faʻaaogaina suauʻu, e aofia ai le faʻaitiitia o tau faʻaogaina, faʻaititia le kaponi faʻamalama ma le itiiti o le tausiga. O le i'uga, ua fa'atuputeleina le ta'uta'ua i nu'u i tua ma taulaga, ae maise lava i nofoaga e tele le susulu o le la ae fa'atapula'aina le eletise.

 

O fa'aosofiaga a le Malo ma fesoasoani e fa'atatau i le fa'alauiloaina o tekonolosi fa'afouina o lo'o una'ia ai fo'i le fa'aaogaina o pamu vai o le la. I le tele o atunuu, e aofia ai Initia, Saina ma vaega o Aferika, e faʻamalosia e malo le faʻapipiʻiina o pamu vai o le la e ala i le lagolago tau tupe ma faiga faʻapitoa. O le mea lea e faʻateleina ai le faʻatupulaia o le maketi o le pamu vai o le la, ma avea ai ma se faiga fou i totonu o pisinisi.

 

E le gata i lea, o le alualu i luma i tekinolosi a le la ua mafua ai le atinaʻeina o pamu vai e sili atu ona lelei ma faʻalagolago i le la, ma avea ai ma mea e mafai ona sui i pamu vai masani i le tele o faʻaoga. Mai le fa'asusuina o fa'ato'aga ma le fa'asusuina o lafumanu e o'o atu i fale ma fale fa'apisinisi, o pamu vai o le la ua fa'amaonia le fa'aogaina ma le gafataulimaina o vaifofo mo mana'oga vai.

 

I se faapuupuuga, o le talafaasolopito o le atinaʻeina o pamu vai ua atiaʻe mo le faitau afe o tausaga, ma iʻu ai ina avea pamu vai o le la ma se faiga fou i totonu o pisinisi. Faatasi ai ma a latou siosiomaga faauo, taugofie ma le lagolago a le malo, o pamu vai o le la ua avea ma se filifiliga lauiloa mo le pamuina o le vai, ua faailogaina ai se suiga agai atu i vaifofo gafataulimaina ma malosiaga faafouina. A'o fa'aauau pea le aga'i i luma o tekonolosi ma fa'atupula'ia fa'afitauli tau le si'osi'omaga, e foliga mai o le a fa'aauauina pea le sao taua o pamu vai o le la i le pamuina o le vai i le lumana'i.


Taimi meli: Iuni-25-2024